Over prostaatkanker

Over prostaatkanker

Over prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen.

Prostaatkanker is een vorm van kanker die in de prostaat begint. De prostaat is een klier die rondom de urinebuis ligt. Het heeft de vorm en de grootte van een kastanje. De prostaat bestaat uit klierbuisjes die het prostaatvocht maken. Dit prostaatvocht komt bij een zaadlozing samen met de zaadcellen via de plasbuis naar buiten. Prostaatkanker ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Er ontstaat dan een verandering van het prostaatweefsel. Bij een kwaadaardige afwijking spreken we van prostaatkanker.

Oorzaken

Over de oorzaken van prostaatkanker is nog niet veel bekend. Wel wordt verondersteld dat, zoals bij alle vormen van kanker, factoren als aanleg, voeding, milieu, klimaat en roken een rol spelen bij het ontstaan ervan. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker. bijna de helft van hen is onder de 70 jaar. Jaarlijks sterven er ongeveer 2.500-3.000 mannen aan de gevolgen van prostaatkanker. Dat is evenveel als het aantal vrouwen dat overlijdt aan borstkanker.

Jonger

Hoewel de ziekte dus vooral voorkomt bij oudere mannen, wordt het helaas steeds vaker bij jongere mannen vastgesteld. Dit komt omdat steeds meer mannen zich op jongere leeftijd laten onderzoeken op prostaatkanker. Dat zorgt onherroepelijk voor meer inzicht  in de ontwikkeling van de ziekte in een vroeg stadium.  Een enorme stap voorwaarts om prostaatkanker in de toekomst veelvuldig het nakijken te geven.

Werking prostaat Klachten herkennen