Nieuwsfeiten
over prostaatkanker

Lokale behandeling van tumoren zonder snijden

ozs_logo_kleur

Al jaren wordt het bestrijden van kanker in 3 stappen behandeld; chirurgie, chemo en bestraling. Het zijn heftige ingrepen die vaak een grote invloed hebben op de patiënt en zijn omgeving. De afgelopen jaren is er een nieuwe techniek ontwikkeld: een operatie zonder snijden. Hierbij worden minimaal invasieve beeldgestuurde interventies gebruikt om de patiënt te proberen te genezen van kanker. EenVandaag berichtte er een aantal jaar geleden al over.

Opereren zonder snijden

Bij opereren zonder snijden wordt gebruik gemaakt van radiologische technieken die de tumor behandelen. Denk hierbij aan een echo, röntgendoorlichting, CT- of MRI-scan. Bij deze techniek wordt een beeldgestuurde behandeling uitgevoerd doormiddel van kleine gaatjes door de huid. Het is daarmee minimaal invasief.

Technieken

Bij deze behandeling wordt de huid doorprikt met een naald waardoor heel gericht de tumor kan worden weggekookt of bevroren. Bij een andere methode, embolatie, wordt een slangetje via de slagader ingebracht waarna de radioactieve bolletjes direct naar de tumor worden geleidt. Hierdoor is snijden niet nodig en kan de patiënt sneller herstellen.

Geen zware behandeling

Chemo en bestraling kan zwaar vallen bij patiënten waardoor het fysiek steeds lastiger is om de kanker te bestrijden. De minimaal invasieve behandeling heeft als voordeel dat er minder lange ziekenhuisopnames zijn en dat de patiënt ook sneller herstelt. Bovendien is niet altijd chemotherapie nodig om de tumor te verwijderen. De methode Opereren Zonder Snijden (OZS) kan worden toegepast bij nier-, lever-, borst-, botkanker maar dus ook bij prostaatkanker.

Nanoknife als behandeling

Wanneer een cel onder elektrische spanning komt te staan gaan de poriën open. In eerste instantie gaan de poriën weer dicht zodra de spanning eraf wordt gehaald. Wanneer dit proces zich herhaalt zullen de poriën open blijven staan waardoor de cel op termijn afsterft. Dat is nu juist de bedoeling bij kankercellen. “Je kunt er gebruik van maken als je tumoren uit de weg wilt ruimen”, vertelt chirurg dr. Bert Bonsing (Heelkunde). Een dergelijke techniek wordt ook wel ‘nanoknife’ genoemd, oftewel ‘irreversibele elektroporatie’ (IRE). Hierbij plaats de specialist een aantal naalden rondom de tumor. Deze naalden zorgen voor snel herhalende korte elektrische stoten. De tumorcellen gaan hierdoor permanent open staan waardoor ze afsterven. Een dergelijke techniek wordt door onderzoekers in het Leids Universitair Medisch Centrum gebruikt bij patiënten met alvleesklierkanker.

 

Bent u na het lezen benieuwd naar de behandeling? Bezoek dan de website opererenzondersnijden.nl.